NavMenu

Inovacija srpskog startapa Canandi - Sistem za praćenje pasa koji omogućava njihovo lociranje u svakom trenutku

Izvor: NIN Ponedeljak, 25.03.2024. 17:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Steve Oehlenschlager/shutterstock.com)Ilustracija
Sistem za praćenje pasa koji omogućava njihovo lociranje u svakom trenutku, inovacija je srpskog startapa Canandi koji je zahvaljujući upotrebi i inovativnosti, privukao i kupce i investicije. Glavni proizvod ovog startapa, koji čine doktori nauka, vodeći lovci i IT stručnjaci, bila je ogrlica za pse. Ideje su međuvremenu dobijale nove pravce, a pravi izbor i put osnivača, potvrdila je i finansijska podrška Fonda za inovacionu delatnost, Startech-a i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Niša.

Osnivači kompanije su profesori koji su vrlo uključeni i ostvaruju značajne rezultate na projektima saradnje nauke i privrede i rada na tehnički zahtevnim projektima. Jedan od njih je Slavimir Stošović, CEO startapa Canandi, koji za NIN kaže da je kompanija usmerena na prirodu od samog osnivanja, i da je ostala odana svojoj glavnoj misiji - očuvanju ekologije i biodiverziteta.

Ime "Canandi" proizlazi iz latinskih reči "canem" i "venandi", (u prevodu znači "lovački pas") prepoznajući lov kao ključnu inspiraciju za osnivanje kompanije, čije je sedište u Naučno-tehnološkom parku Niš.

- Naš glavni proizvod je ogrlica za praćenje lovačkih pasa "CANANDI DOG", koja se sastoji od ogrlice za pse, lovačkog prijemnika i mobilne aplikacije, čime vlasnici pasa u svakom trenutku znaju položaj svojih ljubimaca. U međuvremenu je otkriven dodatni tržišni potencijal u oblasti monitoringa divljih životinja. Tako je nastala "CANANDI WILD" koja pomaže lovcima i istraživačima u očuvanju retkih vrsta i raznovrsnosti životinjskog sveta - objašnjava Stošović.

Profesor ističe i da je razvijena MVP ogrlica za praćenje retkih divljih vrsta (medved, šakal, vuk, ris i dr.) kao i divljih životinja koje se kroz reintrodukciju vraćaju na prostore iz kojih su istrebljene (evropski jelen, jelen lopatar, divokoza, muflon i dr.)

Njegov tim je za potrebe praćenja ptica grabljivica razvio odašiljač koji će biti postavljen tokom ove godine na sovu i beloglavog supa.

CEO kompanije ne krije da je krajni cilj da Canandi postane sinonim za zaštitu životinja, kako lovačkih pasa tako i retkih divljih vrsta. Naredne dve godine planirano je širenje na tržišta Italije i Nemačke, a potom i Francuske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.